Masaža i njeni benefiti na mentalno zdravlje

Masaža efikasno pomaže u otklanjanju bolnih i upalnih procesa u organizmu i pozitivno utiče na fizičko, ali i mentalno zdravlje, lučenjem hormona sreće.

Pozitivan uticaj masaže na mentalno zdravlje

Da bi čovek bio potpuno zdrav i zadovoljan sobom, potrebno je da dovede svoje telo i um u skladnu harmoniju, jer mentalno i fizičko zdravlje su u stalnoj sinhronizaciji i međusobnoj povezanosti. Bez zdravog tela, nema zdravog duha, a u zdravom telu, je upravo zdrav duh. 

Jedna od značajnih metoda koja pozitivno utiče na mentalno zdravlje i koja se koristi vekovima unazad kada je u pitanju rešavanje raznih mentalnih i fizičkih stanja, jeste terapija dodira i stvaranje adekvatnog pritiska na upalno mesto, odnosno masaža. Redovnim odlaskom na masažu, mišići tela se oslabađaju napetosti i stresa, a um se oslobađa mnogobrojnih negativnih misli i razvija veću količinu endorfina, odnosno hormona sreće. 

Ublažavanjem bolnih mesta u telu, i smanjivanjem brzog otkucaja srca, masažom možemo pozitivno uticati i razvijati veću funkciju parasimpatičkog nervnog sistema koji je deo autonomnog nervnog sistema svakog čoveka, i služi kao kočnica u svakodnevnim stresovima. Bolje i adekvatnije reagovanje na stres, ublažava razvoj kortizola i adrenalina u krvi koji mogu imati negativni uticaj na naše mentalno i fizičko zdravlje, a masaža u tome definitivno pomaže.

“Mentalno zdravlje je proces, a ne destinacija, jer je bitno kako se nosiš sa situacijom, a ne kuda ideš.”

Izdvojene vrste masaže

Call Now Button